Rendelőnk száma: 06-74/510-905 Mobil: 06-20/519-1779

Gyermekeknél kb. 2-3 éves életkorig a testhőmérsékletét a végbélben mérjük. A mért értékből 0,5˚C-ot le kell vonni. Ennél idősebb gyermeknél a lázat már lehet hónaljban mérni. A digitális bőr- és fülhőmérők által mért értékek akár 0,5-0,8˚C-kal eltérhetnek a klasszikus lázmérők által mért eredményektől, emiatt javasoljuk a tradicionális üveglázmérő használatát, amelyekben ma már higanyszál helyett festett alkoholoszlop van.

A testhőmérséklet 37˚C-ig normális, 37,1 – 37,9˚C között hőemelkedésről, 38,0˚C-tól lázról beszélünk.

A testhőmérséklet mérése nem javasolt fürdés, illetve fizikai aktivitás (pl. edzés/futás) után, mert ilyenkor hamisan magas érték mérhető.

 

1. Teendők hőemelkedés esetén (37,1 – 37,9˚C):

Csecsemőknél/kisgyermekeknél:
A gyermek testtömege szerinti dózisban lázcsillapító szirupot (pl. Algoflex, Nurofen, Panadol, Panactiv, Benuron) vagy lázcsillapító kúpot (pl. Mexalen kúp) adunk a gyógyszer használati útmutatója szerint.

Nagyobb gyermekeknél:
Ha a gyermek már a tablettát biztonsággal beveszi és lenyeli, akkor testtömege szerinti dózisban lázcsillapító tablettát (pl. Nurofen tabl., Panadol tabl., Benuron tabl.) adunk a gyógyszer használati útmutatója szerinti.

 

2. Teendők enyhe láz esetén (38,0 – 39,0˚C):

Csecsemőknél/kisgyermekeknél:
A gyermek testtömege szerinti dózisban lázcsillapító cseppet (pl. Flamborin cseppek 8 óránként testtömegük fele cseppszámban).

Nagyobb gyermekeknél:
20 – 40 kg-os gyermek esetén pl. Algopyrin tablettából ½ tabletta. Ez az adag szükség szerint 8 óránként ismételhető.
40 kg felett 1 tabletta Algopyrint javasolt bevenni. Ez az adag is szükség esetén 8 óránként ismételhető.

Tartósan magas láz esetén az 1-es és 2-es pontban felsorolt készítmények 4 óránként felváltva alkalmazhatóak.

 

3. Teendők magas láz esetén (39,0˚C-tól):

A 2-es pontban leírt készítmények adása mellett ún. hűtőfürdő alkalmazása szükséges. Ezt az alábbiak szerint végezzük.

A fürdőkádban langyos, kézmeleg vízbe ültetjük a gyermeket, és lábtól csorgatjuk hozzá a hideg vizet addig, amíg a víz hőmérséklete kb. 24˚C lesz. Ezt a vizet locsoljuk a gyermek mellkasára és hátára. Kb. 30 perc után a gyermek testhőmérsékletét újramérjük és amennyiben a mért érték 38˚C alá csökken, akkor a fürdőzést befejezzük. Ha a testhőmérséklete nem csökkent 38˚C alá, úgy a hűtőfürdőzést tovább folytatjuk és 15-20 perc múlva ellenőrizzük a gyermek testhőmérsékletét.

A hűtőfürdőzés és a fenti gyógyszeres kezelés mellett általában még az igen magas láz (40˚C) is mérsékelhető 38˚C alá.

Lázas állapot során fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre (hideg csapvíz, hideg házi limonádé vagy tea). Amíg a gyermek magas láza nem csökken, addig csak diétás, könnyen emészthető ételekkel kínáljuk.